user
e
sv

11 Adımda Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Kadın – erkek, yaşlı – genç fark etmeksizin saç dökülmesi her kesimin en çok dert ettiği konulardan biri. Saç dökülmesi nedenleri genetik faktörler, beslenme, kullanılan ilaçlar, aşırı stres gibi hayatı olumsuz etkileyen faktörler saçlarımıza da oldukça zarar verir ve dökülmesine neden olur. Günlük 100 tel saç dökülmesi normal olarak kabul edilirken fazlası için uzman yardımı almak şart. Özellikle elinizle saçlarınızı tutup hafif çektiğinizde bile 5 – 6 tel geliyorsa artık bir şeyleri değiştirmenin vakti gelmiş demektir. Şimdi madde madde saç dökülmesi nedenleri nelerdir? detaylara girelim.

 

Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir

 

Saç dökülmesi her dönem yaşanılan bir döngüdür. Bazı dış etkenler ve insan bedenindeki değişimler bu süreci hızlandırsa da normal karşılanan bir durumdur. Saçların genel yapısını incelediğimizde her saç belli bir yaşam süreci bizimle olduktan sonra (normal şartlarda) bizimle vedalaşır ve yerine yenisi gelir. Saçın evreleri ortalama 4 yıl süren uzama evresi, 2 – 3 hafta süren durgunluk evresi ve 3 ay süren dökülme evresidir.

 

Dökülen saçın yerine yenisinin gelmesi için ortalama 2 ila 5 ay süren dinlenme evresi sonrasında yeni saç teli hayat bulur. Bu döngü yeniden 4 yıl uzama evresi, 2 – 3 hafta süren durgunluk evresi ve 3 ay süren dökülme evresi olarak devam eder ve bu döngü 25 kere tekrarladıktan sonra son bulur.

 

Daha sonra 2 – 5 ay arası süren bir dinlenme evresinden sonra yeni bir yaşam süreci başlar ve yeni bir saç telleri çıkar. Bu süreç yaklaşık 4 sene ve bir insanın yaşamı boyunca yaklaşık 25 kere tekrarlanır. 100 – 150 bin saç telinden, yaklaşık yüzde 6’sı dökülme evresinde ve yüzde 1’i durgunluk evresindedir.

 

1. Kalıtsal saç dökülmesi (Androgenetik alopesi)

Kalıtsal Saç Dökülmesi

 

Kalıtsal saç dökülmesi, saç dökülmesinin en yaygın türüdür. Genetik yatkınlık ve androjen hormonları (erkeklerde), özellikle dihidrotestosteron bu eliminasyonda rol oynar. Erkeklerde kalıtsal saç dökülmesi ile alındaki saç çizgisi geriler ve saç derisi açılır ve incelir. Kadınlarda alın çizgisinde açılma olmadan özellikle tepeden uca saçlarda incelme ve seyrelme görülebilir. Tabletler, spreyler ve solüsyonlar şeklindeki ilaçların ve bazı destekleyici dermokozmetik ürünlerin kullanılması saç dökülme sürecini geciktirebilir ve etkilenmemiş saçları kısmen koruyabilir. Saçların tamamen döküldüğü ve kalıcı kelliklerin oluştuğu durumlarda saç ekimi uygun kişiler için iyi bir tedavi yöntemidir.

 

2. Hamilelik sonrası saç dökülmesi

Hamilelik sonrası saç dökülmesi

 

Doğumdan hemen sonra aşırı saç dökülmesi yaşanabilir. Bunun nedeni östrojen seviyelerindeki düşüştür. Bu tip saç dökülmesi geçici bir durumdur ve genellikle bir yıl veya daha kısa sürede geçer. Doğum sonrası saçların büyüme hızları değişir ve cansız ve güçsüz kalan saçlar dökülür. Hamilelik döneminde saçlar canlılık kazanıp gürleşse de doğum sonrasında ani gelişen bu durum karşısında alınabilecek bazı önlemler dökülmeleri yavaşlatabilir.

 

Saçınızın normal durumuna dönmesine yardımcı olmak için şunları deneyin:

  • Hacim veren bir şampuan ve saç kremi kullanın
  • İnce saçlar için tasarlanmış ürünler kullanın
  • İnce saçlar için çok ağır olabileceğinden, ağır saç kremleri veya saç kremli şampuanlardan kaçının.
  • Saçı ağırlaştırmamak için saç kremini saç derisi yerine saçın uçlarına uygulayın.

 

3. Diyet Yaparken Saç Dökülmesi

Diyet Yaparken Saç Dökülmesi

 

Saç dökülmesi nedenleri arasında sıkça karşılaşılan sebeplerden biri olan diyet, yanlış yapıldığında saç dökülmesi ile sonuçlanır. Bunun başlıca nedeni yetersiz beslenme ve vücudun ihtiyacı olan protein ve vitaminlerin yetersiz alınmasıdır. Yeterli protein alınmadığında saçlar güçsüz ve direnci kırılmış savunmasız kalır. Saçın temel taşı olan keratin miktarında düşmelere sebep olan bu durum, saç dökülmelerine ve kırılmaları hatta saç derisinde ciddi sorunları beraberinde getirir.

 

4. Mantar hastalıkları nedeniyle saç dökülmesi

Mantar hastalıkları nedeniyle saç dökülmesi

 

Mantar hastalığı deride döküntü ve kızarıklıklara sebep olan bir deri hastalığıdır ve tedavi edilmediği takdirde saç dökülmelerine hatta kelliğe sebep olabilmektedir.

 

5. İlaçların neden olduğu saç dökülmesi

İlaçların neden olduğu saç dökülmesi

 

Bazen ilaçlar bir rahatsızlığı giderirken diğer yandan farklı bir etki göstererek zarar verebilir. Kan sulandırıcı, kalp hastalıkları ilaçları, depresyon ve yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar saç dökebiliyor. Bunların yanı sıra gebelik önleyici özelliği ile kadınların oldukça rağbet ettiği doğum kontrol hapları da kullanımı kesildiğinde saç dökülmesi yaşanabiliyor.

 

Bazı İlaçlar Saç Dökülmesine Neden Olur?

 

Saç dökülmesine neden olan ilaçları şu şekilde sıralayabiliriz.

 

  • A vitamini (retinoidler) içeren sivilce ilaçları
  • Antibiyotikler ve antifungal ilaçlar
  • Antidepresanlar
  • Doğum kontrol hapları
  • Pıhtılaşma önleyici ilaçlar (Kan sulandırıcılar)
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar
  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar
  • Meme kanseri ve diğer kanserleri tedavi eden ilaçlar
  • Epilepsi ilaçları (antikonvülsanlar)
  • Beta blokerler, ACE inhibitörleri ve diüretikler gibi yüksek tansiyon ilaçları ( antihipertansifler )
  • Hormon değişim terapisi
  • Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ( NSAID’ler )
  • Parkinson hastalığı ilaçları
  • Steroidler
  • Tamoksifen, meme kanserini önlemek için östrojen reseptörünü bloke eder.
  • Tiroid ilaçları
  • Kilo verme ilaçları

 

Not: Bu ilaçları kullanan herkes de aynı etkiyi göstermez.

 

6. Saçkıran hastalığı nedeniyle saç dökülmesi (Alopesi Areata)

Saçkıran hastalığı nedeniyle saç dökülmesi (Alopesi Areata)

 

Alopesi areata nedir?

 

Alopesi areata halk dilinde saç dökülmesi saç kıran olarak bilinir. Saçların belli bölgelerinde yuvarlak dökülmeler meydana gelir. Bunun nedeni bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini yabancı olarak görmesinden kaynaklıdır. Dökülen bölgedeki kıl kökleri çevresinde lenfosit denilen hücre sitokin adındaki kimyasallar salgılar ve saç dökülmesine neden olur.

 

7. Ağır stresli durumlar saç dökülmesi için bir etken

Ağır stresli durumlar saç dökülmesi için bir etken

 

Günlük hayatın bizimle beraber yaşayan belalı hastalığıdır stres. Birçok rahatsızlığı beraberinde getiren stres, saç dökülmelerinde de etkin rol oynar. Aşırı stres kaynaklı saç dökülmeleri oldukça sık rastlanan bir durumdur.

 

8. Aşırı kilo kayıpları nedeniyle saç dökülmesi

Aşırı kilo kayıpları nedeniyle saç dökülmesi

 

Aşırı kilo kayıplarının sonrasında saçların dökülmesi sıklıkla gelişen bir durum. Bunun nedeni ise aşırı kilo kaybında telofen effluvium olarak adlandırılan doğal dökülme evresindeki saç oranının ve dökülme süresinin uzaması. Saçlardaki dökülme ortalama 3-6 ay kadar devam edip, sonrasında durabiliyor.

 

9. Yüksek dozda A vitamini nedeniyle saç dökülmesi

Yüksek dozda A vitamini nedeniyle saç dökülmesi

 

Saç dökülmesinin bir başka sebebi de A vitaminin fazla alınmasından kaynaklıdır. Bu durum genel olarak A vitamini alımını durduğunda geçmektedir.

 

10. Demir eksikliği nedeniyle saç dökülmesi

Demir eksikliği nedeniyle saç dökülmesi

 

Bu durum genellikle doğum sonrası ve yanlış yapılan diyetlerde yetersiz demir alımı sırasında ortaya çıkmaktadır. Yeterli demir alınmadığında kanda hemoglobin üretimi olmaz. Demir ilaçları ve takviyeler ile demir eksikliği giderildiğinde saçlar yeniden güçlenir ve saç dökülmesi normal seyrine döner.

 

11. Yanlış saç bakımı nedeniyle saç dökülmesi

Yanlış saç bakımı nedeniyle saç dökülmesi

 

Saç dökülmesini önlemenin yolları diğer konumuzda detaylı anlatılmaktadır. Ancak kısaca bahsetmek gerekirse şu şekilde özetleyebiliriz.

 

 

 

  • Yanlış şampuan saç döker mi?

 

 

 

Şampuanlarda tuz ve paraben bulunur. Her ne kadar bu durum temizlik konusunda etkili olsa da saç derisine ve saçlara zarar vermektedir. Sık yapılan yıkama işlemleri saçı yıpratır. Ayrıca saçınıza uygun şampuan seçimi de oldukça önemlidir.

 

 

 

  • Sık ve sıcak su ile saç yıkamak saç döker mi?

 

 

 

Sık yapılan banyo ve saç yıkama saç derisine zarar verir. Saç derisini koruyan lipid adı verilen tabaka bozularak saç derisinin kurumasına ve nemini kaybetmesine sebep olur. Nemi kaybeden saç derisi saçları savunmasız bırakarak daha hızlı saç kırılmaları ve saç dökülmesi gerçekleşir. Özellikle yıkama işlemi aşırı sıcak su ile yapıldığında saç derisinde egzamalara neden olmaktadır.

 

Bunların yanı sıra saçları gergin şekilde toplamak, saçları sıkı örmek, saçları ıslak taramak, fön makinesi ile kurutmak, jöle ve benzeri saç şekillendiriciler kullanmak saç dökülmesinde oldukça sık görülen sebeplerdir.

Doğum sonrası saç dökülmesi ne zaman biter?

Doğumdan hemen sonra aşırı saç dökülmesi yaşanabilir. Bunun nedeni östrojen seviyelerindeki düşüştür. Bu tip saç dökülmesi geçici bir durumdur ve genellikle bir yıl veya daha kısa sürede geçer.

Hamilelik sonrası saç dökülmesine ne iyi gelir?

Hamilelik sonrası saç dökülmesine iyi gelen unsurların başında biotin içeren ürünlerin kullanımı saçınızın kendine gelmesinde etkili olacaktır. Diğer yandan şampuan ve saç kremi seçiminiz de dökülmenin azalmasında yardımcı olacaktır.

Aşırı saç dökülmesi nasıl önlenir?

Saç bakım ürünlerinin doğru seçilmesi, beslenme konusuna dikkat edilmesi, stres ve kaygı verici durumlardan uzak durmak gibi yapılması gereken temel etkenler vardır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.